Bygga själv eller anlita ett proffs?

Om du ska bygga ny altan eller kanske en friggebod i anslutning till huset funderar du säkert på hur du kommer billigast undan. Det finns helt klart pengar att tjäna på att bygga själv, men det finns också faror.

Bygga friggebod själv?Om du inte har koll på hur man gör så riskerar ditt projekt att bli dyrare än väntat. Dessutom är det inte lika ekonomiskt fördelaktigt att bygga själv sedan ROT-avdraget infördes. Det gör att du får en skattereduktion motsvarande halva arbets-kostnaden. Det kan med andra ord vara värt att anlita en professionell snickare för att bygga t.ex. en friggebod eller altan.

Men för att vara på säkra sidan och ha full koll på vad de olika alternativen kostar bör du göra två noggranna kostnadskalkyler. En för det scenario där du bygger själv, och en som gäller om du anlitar en snickare. Glöm bara inte att sätta ett värde, en timlön, på den arbetstid du får lägga ner om du gör det själv. Även om du har betald semester så är det kvalitetstid med familjen som investeras i byggprojektet.

Jag skulle inte bli förvånad om du kommer fram till att det inte blir så mycket dyrare att anlita en professionell snickare.