Ett fritidslån för att finansiera husbil eller husvagn

IMG_1818Kanske har du drömt om att få utforska Europa med husbil just för att kunna njuta av friheten av att kunna åka dit du vill och stanna så länge som du vill innan du åker vidare. Men du saknar kapitalet för att kunna köpa en egen husbil. Då är ett fritidslån lösningen.

Ett fritidslån är ett lån som normalt är avsett som ett lån för att kunna köpa till exempel en husbil, husvagn, snöskoter eller motorcykel. Namnet för fritidslån kan variera något mellan olika banker men oavsett om det heter fritidslån eller campinglån är det mer eller mindre detsamma.

Då lånet är avsett att användas för att köpa en dyrare fritidsvara så kan lånet inte användas till andra former av inköp. Om du köper en husvagn kommer den att användas som säkerhet för lånet. Det innebär att om du inte kan betala tillbaka lånet till banken kommer husvagnen att krävas in som pant för lånet.

Villkor för fritidslån

Normalt så beviljas inte ett fritidslån under 40 000 kr. Om du är intresserad av att köpa en begagnad motorcykel för 32 000 kr så ska du i stället ansöka om ett privatlån. Även valet av fordon kommer att påverka hur lång lånetid ditt fritidslån beviljas. Vanligtvis rör det sig om från två år upp 15 år för en helt ny husvagn eller husbil.

Standardkraven för att beviljas ett fritidslån är de samma som för andra större lån. Som låntagare ska du ha du åldern inne, ha egen inkomst och sakna betalningsanmärkningar. Det finns även möjlighet att beviljas ett fritidslån trots eventuella betalningsanmärkningar. Men det resulterar även ofta i högre ränta, sämre amorteringsmöjligheter samt högre krav på fler borgenärer.

Nya och begagnade fordon

Fritidslån kan sökas för både nya och begagnade fordon. Men det är viktigt att du går genom en auktoriserad återförsäljare för att banken ska få en verifiering på fordonets totala marknadsvärde då fordonet kommer att fundera som säkerhet om du inte har möjlighet att återbetala lånet.

För dig som äger en fastighet eller bostadsrätt

Generellt så får du bättre lånevillkor ju bättre säkerhet du kan lämna för ditt fritidslån. För dig som äger en fastighet eller bostadsrätt finns möjligheten att lämna pantbrev i säkerhet vilket i många fall anses vara den bästa lösningen. Ett råd är att inte binda upp fritidslånet på längre tid än att marknadsvärdet för fordonet finns kvar så att du inte betala för den framtida värdeminskningen.