Funderar du på att skaffa bil? Beroende på vilka dina syften med ett bilköp är så kan det vara en god idé. Behöver du en bil för att kunna pendla till jobbet så kanske ett bilköp rentav är nödvändigt. Eller börjar familjen växa sig större och det känns besvärligt att ständigt åka kollektivt till barnens aktiviteter? Desto mindre motiverat kanske ett bilköp är om syftet främst är att endast äga en bil utan något direkt behov.
Hur som helst, oavsett vad syftet med ett bilköp är så bör man ha i åtanke att en bil egentligen inte är en optimal investering – rent ekonomiskt. En bils värde sjunker drastiskt i princip direkt efter det att man ingått ett köpavtal. Det gäller främst nya bilar, men även begagnade bilar minskar i värde. Inte nog så tillkommer diverse kostnader för service och underhåll av i princip vilken bil som helst. Till exempel måste besiktning och däck bekostas. Det är också viktigt att kalkylera med oförutsägbara utgifter då bilen plötsligt kan behövas repareras på grund av något inträffat fel. Dessutom måste bilägaren betala fordonsskatt.
De rörliga kostnaderna för bilägaren är givetvis ofrånkomliga. Främsta utgiften är bensinen som i dagsläget har ett relativt högt pris. Det är därför fördelaktigt att välja en bil som är benisnsnål. Övriga rörliga kostnader tillkommer för exempelvis olja och spolarvätska.
Ett bilköp kräver noga planering om man vill att sin ekonomi i slutändan ska gå ihop. Många som är nyblivna bilägare får sig snabbt en chock då de inser hur mycket det faktiskt kan kosta att ha en bil i drift. Usla bilaffärer hör dessvärre till vanligheten och det rekommenderas att du tar hjälp av rådgivning inför ett eventuellt bilköp. Det eliminerar risken för att du köper grisen i säcken.
Examen från Kungl. Tekniska Högskolan 1995. Intresserar mig mycket för nationalekonomi, men har även på senare år förkovrat mig en del i företagsekonomi.