Låna till badrumsrenovering

Låna pengar till badrumsrenoveringOm du har ett hus som börjar bli till åren är det trevligt att renovera om lite här och var. Renoveringar i hemmet är ofta kostsamma och störande så man måste göra dem i omgångar. En badrumsrenovering kostar vanligtvis mellan 80 000 och 100 000 kronor, men kan dra iväg ännu mer om man vill ha extra dyrt material. Som tur är får man göra avdrag för arbetskostnaden, ett s.k. ROT-avdrag.

För att finansiera son bardumsrenovering behöver man ofta låna pengar. För den som har ett befintligt lån på sin bostad kan man enkelt utöka lånet där bostaden står som säkerhet. Det kräver dock att det finns utrymme mellan det redan lånade beloppet och bostadens markandsvärde. Ta hjälp av en mäklare som får göra en prisuppskattning som du sedan kan visa upp för din bank. Om din bostad är helt avbetalad kan du teckna ett nytt hypotekslån där bostaden står som säkerhet för det lånade beloppet. Dessa pengar kan du sedan använda för att betala renoveringen av ditt badrum. Ofta ser banken detta som en bra affär eftersom det höjer värdet på din bostad – det vill säga deras säkerhet för lånet.

För dig som har en fullbelånad bostad krävs det att du betalar renoveringskostnaden själv utan lån. Eller så tecknar du ett så kallat blancolån utan att använda bostaden som säkerhet. I bostadssammanhang kallas dessa blancolån oft för topplån. För dessa betalar du högre ränta eftersom banken måste kompensera sitt extra risktagande när det saknas säkerhet för det utlånade kapitalet.

Fördelen med utökat hypotekslån

Den klara fördelen med att utöka sitt befintliga hypotekslån för att finansiera badrumsrenoveringen är att du får en fördelaktigare ränta. När du använder säkerhet för lånet minskar bankens risktagande, vilket gör att de kan vara generösare med räntan. Kolla alltid upp dina möjligheter att utöka befintligt bostadslån innan du undersöker annan typ av finansiering.