Låna till bostad

Om du planerar att köpa ny bostad så blir det säkert aktuellt med ett bostadslån. Få kan lösa en lägenhet eller ett hus kontant om det är i någon större stad i Sverige. Ett bostadsköp är förmodligen den största affären du kommer göra så det krävs lite eftertanke för att det inte ska bli en dyr affär.

BostadsrättNär du lånar till bostad är ett hypotekslån det bästa alternativet. Det gör att du använder din nyinköpta lägenhet eller villa som säkerhet vilket gör att räntesatsen blir lägre än för andra lån. Relatvt nya regler gör det dock bara möjligt att låna till 85 % av bostadens inköpsvärde. Om du köper en lägenhet som kostar en miljon kronor måste du alltså lägga 150 000 kr kontant. Det är ganska mycket pengar om inte alltid är så lätt att lägga ut från sitt sparkapital så det kan vara nödvändit att komplettera de sista 15 procenten med ett s.k. topplån. Topplånet är ett blancolån (utan säkerhet) som generellt har högre ränta än hypotekslånet. Ofta är räntesatsen för topplånet dubbelt så hög som för bottenlånet (hypotekslånet).

En alternativ lösning för att få fram de sista 15 procenten av köpesumman är att dina föräldrar eller annan nära släkting ökar på sitt befintliga hypotekslån för att låna ut den summan till dig. Det kräver att din släkting har utrymme mellan lånebelopp och bostadsvärde.

När finansieringen ser ut att få en lösning är det bra att gå igenom alla detaljer. Tänka över vilka bindningstider man vill ha för räntan m.m. Det kan vara bra att dela upp hypotekslånet i två delar där en har en räntebindning på 2-3 år medan den andra har kortare bindningstid.