När är det inte värt att låna pengar?

Pengar växer inte på trädFör många är det ett enkelt beslut att ta ett lån. Det verkar vara ett faktum att få tänker till när de är i behov av pengar. Visst kan ett lån vara en akut och desperat åtgärd för att lösa en situation som verkar helt omöjlig, men det krävs ett genomtänkt beslut för att det inte ska gå käpprätt åt helvete. De som tar lån i desperation fattar ofta dåliga beslut som kan få långvariga ekonomiska konsekvenser.

För de flesta är dock situationen inte fullt så akut och desperat, men även då kan misstag begås. Det kan tex. handla om att man lärt sig konsumera över ens egen ekonomiska kapacitet. Att konsumera är ingen mänsklig rättighet, det måste alla ha klart för sig. Så länge man har råd med det nödvändiga finns ingen anledning att sätta sig i en skuldfälla. Många ursäktar sina lån och avbetalningar med att det som inhandlas är nödvändigt för att hushållet ska fungera. Vissa kan till och med skylla på att om inte diskmaskinen inhandlas direkt kommer deras barn bli lidande. Jag vet inte hur de resonerar, men det verkar som att de tror att de är dåliga föräldrar om de tvingas stå och handdiska istället för att vara med framför kvällens barnprogram på TV. Det är nog ingen som på fullt allvar tror det, men det funkar för att legitimera ett avbetalningsköp för sig själv, sen är det dåliga samvetet borta.

De lägen det är berättigat att låna pengar är när stora inköp och investeringar ska göras. Det kan t.ex. handla om ett hus- eller bilköp där det skulle ta orimligt lång tid att spara ihop till ett kontantköp. Istället får man direkt tillgng till pengar och kan köpa huset eller bilen direkt. Då får man istället betala av på lånet i efterhand, samt betala ränta på det lånade kapitalet. Värt att nämna är att vissa avbetalningsköp för tvätt- eller diskmaskiner mycket väl kan vara helt ok. Det man bör ha i åtanke är att det är lånade pengar som finansierar köpet. Travar man många lån på varandra blid de månatliga kostnaderna för dessa snart stora. Ibland blir de så stora att de blie en ekonomisk börda för hela hushållet – och det blir lite pengar över till vardagslyx och fredagsmys.