Pensionssparande ger trygghet

pensionssparandeVi människor jobbar hårt och länge. Den större delen av våra liv går faktiskt åt till att jobba. Och vore det inte rättvist att man faktiskt fick ha det riktigt bra när man väl når ålderns höst? För somliga må det låta konstigt med pensionssparande, men faktum är att det är väldigt viktigt. Ett mindre optimistiskt – men realistiskt – faktum är att livet går fort. När man väl har fått den insikten så är det naturligt att börja spara till pensionen.

Skatt är för många tråkigt, men på det stora hela så är det inte en dålig sak. Det finns någonting som kallas allmän pension som skattebetalaren tjänar in under sitt verksamma arbetsliv. Den allmänna pensionen är en trygghet som ingår i det svenska välfärdssystemet. Från vaggan till graven heter det, och det är långt ifrån alla länder som faktiskt har detta väl fungerande system.

Utöver den allmänna pensionen så finns även en så kallad tjänstepension. Det är en separat och kompletterande pension som arbetsgivaren sparar åt arbetstagaren. Pensionen består i huvudsak at den allmänna pensionen och tjänstepensionen. Det finns även en tredje del – det privata pensionssparandet. Det innebär att man själv tar ansvar för sitt pensionssparande. Ofta så kan man spara pengar i en pensionsfond som förvaltas av banken. Pengarna som sparas ger avkastning i form av ränta.

Sammantaget så finns det alltså tre delar som avgör din totala pension. Den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det privata sparandet. Om man har alla delar uppfyllda så kn man generellt säga att den totala pensionen kommer bli dräglig. Det är inte en dum sak att faktiskt ha koll på de olika delarana. Allt för att slippa chocken när väl pensionsåldern infaller, samt för att slippa låna pengar för att få ekonomin att gå ihop. Det är viktigt att vi människor lever ett gott och rikt liv, men man bör också komma ihåg att livet inte slutar när arbetslivet är över.