Ränta på ränta-effekten vid stora lån

Stigande räntaOm du har stora skulder (vilket är lika med lån, men lån låter bättre) så är ränta på ränta-effekten inget du vill uppleva. De flesta av oss slipper detta då vi betalar av (amorterar) av lånen, vilket minskar räntekostnaderna över tid.

Är man vårdslös och köper mycket på kredit genom t ex sms-lån kan man däremot hamna i en otrevlig situation. Varje lån kommer med en ränta, en ränta som dessutom är väldigt hög. Får man problem med att betala av dessa lån blir läget desperat och man börjar kanske ta nya lån för att betala av de gamla. Har det gått så här långt i privatekonomin så är den negativa snöbollen i rullning.

Samtidigt som skulderna växer genom nya lån, ökar även räntekostnaderna. Varje månads räntekostnader som inte betalas av läggs till den totala skulden på lånet, och nästkommande räntekostnad blir därför högre. Man har alltså fått en skuld som växer av sig själv, även om man inte tar nya lån.

Detta är en ohållbar situation i längden. Allt eftersom räntekostnaderna ökar blir privatekonomin alltmer ansträngd, och till slut har man så stora skulder att man ej har råd med sitt uppehälle eller att betala räntan. Vid en sådan situation väntar personlig konkurs följt av eventuell skuldsanering vilket innebär existensminimum under många års tid. Inte sällan innebär detta även betalningsanmärkningar och låg kreditvärdighet, vilket kan försvåra livet ytterligare.

Tänk efter innan du lånar pengar

Använd därför aldrig sms-lån och blankolån som en sista utväg när pengarna tryter, eller för konsumtion. Köp inte heller varor på kredit, även om det först låter som en bra affär. Tänk på att ett lån faktiskt är ett lån från din framtida inkomst (som du inte kan vara 100% säker att du kommer ha kvar). Räkna alltid på vad totalkostnaden blir för ett kreditköp. Vill du ändå läsa mer om snabba lån kan du klicka här.

Om du har alltför många dyra krediter

Det finns bra sätt att lösa sina ekonomiska problem på, och lyxkonsumtion kan alltid skjutas upp tills man har sparat ihop pengar i stället för att köpa på kredit. Banklån är dessutom nästan alltid att föredra framför dyra blankolån om du behöver pengar för inköp. Har du satt dig själv i en situation där många småkrediter äter upp dina inkomster bör du ”baka ihop” dem och betala av dem genom ett vanligt banklån. Om du inte är kreditvärdig hos din vanliga bank kan du ansöka om ett nystartslån hos Marginalen Bank som har som uppgift att hjälpa dem med ansträngd ekonomi.