Spara långsiktigt med ett sparkonto

SparkontoLångsiktigt sparande på bankkonto är den vanligaste sorten där ränta på ränta börjar arbeta. Har man exempelvis ett månadssparande till en viss ränta så växer denna summa, både av de regelbundna insättningarna och av räntan. Vid årsskiftet räknas räntan ut och sätts in på sparkontot, efter att skatt är dragen.

Just skatten i kombination med låg ränta gör sparkontot till en trygg, men långsam investering. Här nedan ser du för- och nackdelar med att låta pengarna växa på banken:

Fördelar med sparkonto

  • Tryggt sparande – statens insättningsgaranti gäller upp till 500 000 kr om banken går i konkurs.
  • Tillgänglighet – Du kan sätta in och ta ut pengar när du vill kostnadsfritt.
  • Enkelt – Räntan räknas ut automatiskt, och skatten dras innan räntan betalas ut.
  • Du slipper fylla i uppgifter om ditt sparande i deklarationen, det är förtryckt på pappret.

Nackdelar med sparkonto

  • Varierande ränta – Räntan måste vara högre än inflationen om det skall vara lönsamt.
  • Skatt på inkomst av kapital – Du får betala skatt för räntan du tjänat in, dvs ca 33%.
  • De ovan nämnda punkterna hämmar ränta på ränta-effekten.

Dock finns det många olika banker och sparkonton att välja mellan, vissa med betydligt högre ränta än andra. På dessa sparkonton låser man oftast sina pengar under en begränsad period och omfattas ej av statens insättningsgaranti, men belönas då med en inlåningsränta som är flera gånger högre än storbankernas. Akelius Spar har utmärkta villkor och en hög ränta för sparande, som är mycket bättre än storbankernas.

Om du ej är intresserad av aktiemarknaden, inte vill behöva tänka på ditt sparande eller vill ha den tryggaste placeringen är sparkonto något för dig. Vill du dock få maximal potential till avkastning med ränta på ränta bör du dock satsa på utdelningsinvesterande i aktier!