Spara pengar genom att handla alkohol i Tyskland

Här kommer ett spartips för dig som gillar att avnjuta en kall öl eller ett glas vin då och då. Om du bor i södra Sverige har du nära till Tyskland där alkoholskatten är lägre. Det gör att du kan spara mycket pengar på att bunkra upp med ett ordentligt öl- vin och spritlager hemma. Då slipper du dessutom stå i kö på Systembolaget några gånger i månaden.

I norra Tyskland finns många olika butiker som lever på gränshandeln. Rederiet Scandlines har sin Bordershop. Sedan finns det danska kedjor som Calles Grenz Shop och Fleggaard. Den senare har inte bara alkohol, utan säljer allt från mat till hushållsmaskiner. Det är särskilt vanligt i trakten kring Flensburg där danskarna på Jylland snabbt och smidigt kan korsa gränsen och handla billigare varor.

Alkoholen är dock det vi svenskar sparar mest pengar på att köpa i Tyskland. En lite Grant’s whisky kostar ungefär 120 kr, vilket är en tredjedel av priset på Systembolaget. Tre plattor öl brukar kosta ungefr 150 kr, det vill säga 50 kr per platta eller 2 kr per burk.