Vad kostar det att flytta hemifrån?

Flytta hemifrånAtt bli vuxen innebär ansvar. Många unga som precis blivit myndiga drömmer om ett eget boende – slippa föräldrar och syskon. Tänk att bara ha sig själv att ta hänsyn till, och kunna koma och gå som man vill, välja vilken mat som ska finnas i kylen och så vidare. Ja, självfallet verkar det fantastiskt men man bör som ung och nyligen vuxen ha i åtanke att allting kostar pengar som har med ett hushåll att göra. Precis allting. Det gäller allt från toalettpapper till att byta köksfläkt – beroende på om det är en bostadsrätt eller hyresrätt som man bor i.

Till en början så kan det vara bra att göra skillnad på fasta och rörliga kostnader. Vad som avses med fasta kostnader är exempelvis hyra, el, telefon och internet-uppkoppling. Ett tips är att kalkylera sin budget på så sätt att det alltid blir ungefär 3000 kr över varje månad efter att de rörliga hushållskostnaderna är betalda. De rörliga kostnaderna avser ditt uppehälle och där ingår till exempel mat, resor till jobbet, nöjen och så vidare.

Vill man spara pengar för att förbättra sin ekonomi så bör man först och främst dra ner på de rörliga utgifterna. Det är dessutom de enklaste utgifterna att dra ner på. Det är exempelvis möjligt att skippa festmåltiderna, ta cykeln till jobbet istället för bilen och så vidare. Det är desto svårare att dra ner på de fasta kostnaderna. Det är ju idag kanske nödvändigt med exempelvis både telefon och internet. Hyran för bostaden är också svårt att göra någonting åt såtillvida man inte beslutar sig för att flytta till billigare eller att överväga att dela boende med någon.

Hur som helst så kostar det att ha ett eget hushåll, men rationaliserar man tillräckligt kring sin ekonomi och inser dess begränsningar så kan tillvaron i allra högsta grad bli dräglig.