Investera – konsten att bygga upp en liten förmögenhet

Investera pengarAtt investera pengar är lite som en konst att bygga upp en liten förmögenhet. Pengar är inte allt, men ändå så drömmer många om att vinna storvinsten. Ett definitivt säkrare sätt att få uppleva storvinsten är att skippa spel på lotto och dylikt och istället satsa på betydligt smartare investeringar. Det är klart att det inte är omöjligt att skrapa fram storvinsten på exempelvis en trisslott, men sannolikheten att du ska göra en förmögenhet är mycket större om du istället väljer att investera dina pengar på annat sätt. Den så kallade ”ränta på ränta”- effekten med en snöbollseffekt – från smått till stort. Ett av de bästa sätten att inleda jakten på sin förmögenhet är nämligen att investera pengar i aktier och successivt återinvesterar aktieutdelningarna på nytt – det i sin tur ska givetvis ge ytterligare utdelningar och ens kapital fortsäter således att växa.

Det är viktigt att ha i åtanke att för att aktieutdelningarna ska leda till förmögenhet så gäller det att tjäna säkra pengar långsiktigt. Det är mycket pengar det kan komma att handla om och då är det självklart att man ska kunna känna sig trygg och säker i sina investeringar. Har man bara tillräckligt mycket is i magen och investerar klokt så kommer räntor och utdelningar såsmåningom resultera i en passiv inkomst. De som tror att det är lätt att tjäna snabba pengar bör släppa den tanken om man inte ska ägna sig åt olaglig verksamhet, och det uppmanas det ju definitivt inte till. En nackdel med aktieaffärer är att du kan tvingas behöva sälja vid ett kursfall om du skulle befinna dig i en ekonomisk knipa.

I övrigt gäller att dra ner på kostnader för att kunna spara mer i aktier. Och för att bli en duktig investerare så gäller att läsa på mycket om aktieaffärer, och för det ändamålet finns det allt från akademisk litteratur till bloggar på nätet. Att rådfråga experter är också att föredra. De generella tipsen är att intressera sig för de stora bolagen på Large Cap-listan och att de kan uppvisa regelbundna utdelningar minst 10 år tillbaka. Direktavkastningen bör ligga på minst 4 % och nyckeltal som p/e mellan 5 till 15 anses bra. Att satsa på defensiva bolag är alltid fördelaktigt ur ett långsiktigt perspektiv. Till defensiva bolag räknas de som sysslar med exempel vis mat, kläder och läkemedel. Man tar en betydligt större risk genom att investera i ett teknikbolag.