Program för att handla med aktier

Väldigt många som köper och säljer aktier i någon större omfattning använder en dator med tillhörande program som hjälpmedel. Via datorn kan man ta in aktuella börskurser och olika nyckeltal som ständigt uppdateras.

Om man arbetar med ett innehav av väldigt många aktier kan det vara svårt att på minutbasis kontrollera alla kurser, och därför innehåller programmet funktioner som gör att man enkelt kan sortera fram de aktier som går särskilt bra eller särskilt dålig. Det här blir ju speciellt viktigt om man arbetar med trading med köp och sälj flera gånger per dag.

Programvara ger köp- och säljråd

De flesta av dessa program är så programmerade att man kan lägga in generella köp- och sälj-råd. Så kan man till exempel lägga in att om en aktie visar uppåtgående tendens på mer än 2 % per dag så markerar datorn detta och indikerar det som ett råd att köpa.

På samma sätt kan man förstås lägga i säljråd. Dessa säljråd finns inlagda i programmet från början. Givetvis kan de ändras, men det görs inte alltid.

En del av dessa utrustningar är sådana att om man går under ”säljgränsen” så genererar datorn själv en säljorder. Ett sådant system kallas ofta för robothandel.

Programvara även för vanliga sparare?

Aktiehandelsprogramvara är inte bara något som professionella aktiemäklare använder. Det finns också gott om program för vanligt folk som handlar med aktier. Många banker – exempelvis Nordnet – erbjuder programvara och appar som kan användas av såväl proffs som begynnande sparare. Dessa program ger dig tillgång till aktuella kurser, nyheter och handel- allt i realtid. Du kan enkelt följa dina specifika aktiekurser samt sälja och köpa. Aktiehandelsprogramvara finns också i app-form, vilket tillåter dig att sköta din handel var du än befinner dig.