Studielån – fördelaktigt?

CSN studielånAtt plugga vidare är en självkarhet för många som går ut gymnasiet idag. Lika självklart är det att ta studielån för att täcka de kostnader man har under studietiden. Studielånet gör att studenten slipper jobba under utbildningens gång, eller att man enbart behöver ha ett helgjobb vid sidan av studierna.

När man är färdig med studierna står man ofta där med en halv miljon i skuld till CSN. Många verkar oroa sig mycket över denna skuldsättning och vill betala av lånet så snabbt som möjligt. Detta märks inte minst om man frågar folk vad de skulle göra om de vann en eller flera miljoner på lotto. Svaret blir då ofta: “betala av studieskulderna”. Men är det rätt beslut egentligen? Om du vinner några miljoner kronor så kanske de 500 000 kr som krävs för att betala av studielånet kan göra mer nytta på egen hand. Det är trots allt ingen hög ränta på studielånen, vilket gör att du har goda möjligheter att få bättre avkastning om du investerar i aktier eller fonder.

Om du har några miljoner borde inte en skuld på 500 000 kr göra dig särskilt orolig. Fortsätt bara betala av de ca: 1 500 kronorna per kvartal och låt ditt nyvunna kapital jobba in mer pengar genom räntor och avkastning på aktier.

Så om du sitter med ett studielån finns anledning att tänka ett varv till. Det kan mycket väl vara mer lönsamt att investera istället för att amortera av extra mycket på studielånet.