Tänk på skyddet båtägare

En båtförsäkring skyddar dig inte från att gå på grund, men är olyckan framme och du behöver bogsering och reparation på grund av grundkänning är en båtförsäkring ovärderlig. Det råder andra regler på sjön än på landbacken. Den som bogserar anses ha bärgat din båt och kan i princip kräva vad som helst av dig.  Nu är det inte illa i svenska farvatten, men jorden-runt-seglare kan berätta de mest hårresande historier om hur de nära nog blivit av med sin båt till påhittiga sjöräddare.

Det är tryggt med bärgningshjälp

Ett bra komplement till den vanliga båtförsäkringen är därför en bogseringsförsäkring som du kan lösa antingen hos Sjöassistans eller hos Svenska Sjöräddningssällskapet. Har du en försäkring där får du hjälp till och med om du har kört slut på bränsle. Det är en annorlunda försäkring som ger dig handgriplig hjälp ur en besvärlig situation i stället för att ekonomiskt kompensera dig i efterhand.

Välj försäkringsbolag med omsorg

De vanliga försäkringsbolagen har båtförsäkringar och försäkrar båtar som är vanliga och är serieproducerade av en känd båttillverkare. I vissa fall vill bolagen att båten är CE certifierad för att de ska försäkra den. CE-märkning visar att båttypen klarat av vissa test som är gemensamma för EU. Amerikanska båtar som direktimporteras har inte den märkningen och även om märket är välkänt kan det bli problem med att försäkra båten.

Specialiserade försäkringsbolag

Några bolag är specialiserade på båtförsäkringar och gäller det stora båtar eller One-off-byggen kanske du måste vända dig till Lloyds i London eller Atlantica som finns i Sverige. De försäkrar det mesta. Är det en vanlig fritidsbåt och du är medlem i en båtklubb ansluten till Svenska Båtunionen kan försäkra din båt hos Svenska Sjö, båtägarnas egna försäkringsbolag.