Välj ett bra banklån när du ska köpa bostad

När det är dags att köpa ny bostad dyker ofta behovet av att låna pengar upp som ett brev på posten. När man ska ansöka om lån är det bra att först noggrannt läsa igenom lånevillkoren från den aktuella banken. Det kan till och med vara bra att kolla upp flera bankers erbjudanden. Bara för att du redan är kund hos en bank sedan tidigare finns det inget som hindrar dig att bli kund hos ytterligare en bank. Det ger dig dessutom möjligheten att testa den nya bankens olika tjänster. Kanske visar det sig att den nya banken har bättre erbjudanden även på andra områden än just bolån. Klicka här för mer information om bra banklån.

Undersök flera bankers räntor

HandelsbankenDet är viktigt att titta på bankernas räntor. För att få en uppfattning om hur varje bank brukar ligga till med räntorna kan du jämföra hur flera bankers räntor legat historiskt. Det är svårt att sia om framtiden, men man kan få en bra fingervisning genom att se till historien. Visar det sig att en bank så gott som alltid legat lite lägre med sina räntor än andra banker är det ett gott tecken på att de kommer vara det bästa alternativet även i framtiden. Varje liten procentenhet du kan spara på räntan blir ganska mycket pengar om du har ett stort lån.

Granska bankernas avgifter

En annan viktig faktor som påverkar dina lånekostnader är de avgifter bankerna tar ut. Det kna handla om uppläggningsavgift, aviseringsavgift, förseningsavgift m.m. Uppläggningsavgiften är vanligtvis en engångskostnad, men om den här hög så kan det vara motiverat att se sig om efter alternativ. Aviseringsavgifter är den kostnad som uppkommer när banker skickar ut fakturor och inbetalningskort då du ska betala ränta eller amortering. Om banken tar ut en aviseringsavgift för att skicka ut pappersfaktura kan du istället undersöka möjligheten att ta emot e-faktura eller att betala via autogiro. E-faktura och autogiro brukar inte vara belagda med aviseringsavgift.