Nytt och exotiskt sätt att spekulera på börsen

Ett nytt och exotiskt sätt att spekulera på börsen är binära optioner, även kallade Överunder.

Det speciella med binära köp- och säljoptioner är att du ska gissa om en aktie ligger över eller under en viss kurs (värdepunkten) på inlösendagen.

Binära optioner har efter inlösendagen antingen värdet 1 eller 0, därav namnet binära optioner. Eftersom det bara finns två slutkurser är din maximala vinst och förlust bestämd för förhand.

Överoptioner är värda 1 kr om aktien ligger över dess värdepunkt, annars noll kronor. Underoptioner är däremot värda 1 kr om aktien ligger under dess värdepunkt, annars förfaller de värdelösa.

Priset på optionerna påverkas under löptiden av aktiekursen samt när inlösendagen är och sannolikheten för att aktien då ska vara på rätt eller fel sida om värdepunkten.

Binära optioner är främst för dig som är van att spekulera i högriskderivat. Du måste också teckna optionsavtal med Stockholmsbörsen för att kunna handla. Precis som med vanliga optioner kan du se dessa optioner som en del av aktiestrategi, riskoptimering eller portföljtänkande.

Motpartsrisken till optionerna finns Nasdaq OMX, inte den bank eller investerare som ställt ut optionerna. Handeln är än så länge väldigt liten och sker förslagsvis via Avanza där det kan ske courtagefritt under mars och april. Nordnet uppger att de inte mäklar dessa optioner än.